Gert-Jan ‘ipv naar Ibiza zijn we naar Lesbos gegaan’

Dat Gert-Jan een entertainer is weten we. Hij kan een publiek opzwepen, enthousiasmeren en gezelligheid creëren.  Dit zagen we ook regelmatig terug in Utopia. We spraken Gert-Jan nu over een ander onderwerp. Hij is sinds gisteren in Lesbos en wij vroegen wat hij gaat doen.

Toen ik in Utopia zat werd er gevraagd wie er mee wilde naar Lesbos, ik was toen 1 van de bewoners die de hand opstak. Uiteindelijk hebben we gestemd en is Victoria gegaan. En terecht want het past ook bij Victoria. Afgelopen zomer wilde ik op vakantie naar Ibiza, maar besloot om in plaats van geld stuk te slaan een week te gaan helpen net zoals Victoria bij Because we Carry. Deze ervaring was zo bijzonder, dat ik nog een keer wilde gaan. Ik dacht aan de kerst, maar dan hadden ze al vrijwilligers. Ik heb gevraagd wanneer hebben jullie mensen nodig? Het blijkt dat men in januari niet zo graag hierheen gaan (zou het met het weer te maken hebben) dus hebben mijn vriendin en ik besloten nu in januari te gaan. Het is koud en nat, juist daarom is de hulp nodig!

Het is momenteel best een chaos hier. Het weer is slecht en er zijn spullen te weinig, denk aan simpele dingen zoals kinderondergoed, kinderwagens etc. Het is schrijnend om te zien, dat deze mensen in een kamp worden gezet zonder enig idee waar ze uiteindelijk uitkomen. Gezinnen worden uit elkaar getrokken omdat soms een gedeelte van het gezin naar het ene kamp moet en een ander deel naar een ander kamp gaat.

Er zijn 2 kampen namelijk Moria (oude gevangenis) en Kara tepe, in het laatste kamp helpen wij. Hier zitten de meest kwetsbare personen. Denk aan kinderen, moeders en gezinnen met jonge kinderen. Wat je ziet is dat vrouwen in kamp Moria zwanger worden om naar Kara Tepe te mogen. Stel jezelf voor? Je wilt een kind om je situatie te ontvluchten. Dat is toch bizar. Omdat er zoveel vrouwen ineens zwanger werden hebben ze er een stop op moeten zetten. Het resultaat, er zijn kinderen die geboren worden en opgroeien in een oud gevangenis. Dit is helaas de realiteit.

Wat wel weer heel bijzonder is is de sfeer op Kara Tepe. De hulpverleners, Grieken die ondanks dat hun economie naar de knoppen is door de vluchtelingenstroom er toch staan om eten en dergelijke te brengen. In het kamp zijn verschillende nationaliteiten, verschillende talen en toch zijn we 1 grote familie met 1 doel, het helpen van elkaar. Die sfeer, de liefde die je voelt op zo’n verschrikkelijke omgeving is ongekend. Het maakt hier niet uit waar je vandaan komt. Men staat er voor elkaar. En dat gevoel is soms ver te vinden in Nederland waar het soms lijkt alsof een ieder druk met zichzelf is.

Begrijp me niet verkeerd ik was altijd rechts ingesteld. Grenzen dicht en nl beschermen. Daar kom ik nu wel op terug, aan het einde van de dag zijn we allemaal mensen en deze mensen hebben ons hulp echt nodig! Dankzij Utopia ben ik er achter gekomen dat het echt beter is om te geven dan te nemen. Willen jullie ons steunen? Kijk dan op www.becausewecarry.nl

Wij kunnen hier nu ook zijn dankzij donaties vanuit Utopia kijkers en omdat ik een deel van mijn omzet van mijn Autoreinigings bedrijfje eco Car Cleaners doorsluis om dit soort dingen te kunnen betalen. Ook dit jaar gaat een deel van de omzet naar een goed doel. Het volgende doel wordt de ouderen van NL, maar nu eerst Lesbos!! #letshelp

Wil je op de hoogte blijven van over de reis naar Lesbos? Volg Gertjan dan op social media. Instagram @gjhennipman en Facebook Gertjan hennipman.

Meer informatie over BecauseWeCarry vind je op de website: http://www.becausewecarry.org/

Geef jouw reactie